Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Pyhän Katariinan kirkko on erilainen nähtävyys - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Perheemme kesälomareissujen matkaohjelmaan kuuluu olennaisesti lähiseudun kirkkojen kiertäminen. Oltiinpa missä tahansa päin Suomea, niin aina löytyy kirkkoja. Äitini on aikoinaan aloittanut tämän "kirkkobongauksen" ja pikkuhiljaa koko perheemme on innostunut löytämään joka kesä uusia kohteita.

pyhan katariinan kirkko 1

Pyhän Katariinan kirkossa tuntuu ja näkyy historia.

 

Moni tuntee suuren ja loisteliaan Turun tuomiokirkon, jonka kellot moikaavat joulurauhan julistuksessa kello kahtatoista. Vähän matkaa Aurajoen rantaa seuraamalla löytyy kuitenkin monelle täysin tuntematon Pyhän Katariinan kirkko. Kirkko sijaitsee aivan Caribia-kylpylän takana, keskellä ylioppilaskylää.

Harmaakivikirkossa tuntuu todella historia. Se ei ole ihme, sillä kirkkoa on alettu rakentaa 1340-luvulla. Kirkkoon sisään astuessa huomaa ensimmäisenä saarnastuolin erikoiset puuveistokset, jotka esittävät neljää apostolia.

 

pyhan katariinan kirkko 2

Kirkon saarnastuolissa on varsin koristeellisia apostolipatsaita.

 

Erikoista saarnastuolissa on lisäksi Pyhää Henkeä kuvastava kullanvärinen kyyhkynen tuolin katoksessa ja Jeesusta kuvastava aurinko. Tiimalasit, joilla pappi saattoi mitata saarnan pituutta ovat myöskin aika erikoisia.

Kirkon lehterikaiteen maalauksissa on kerrottu apostolien ja Jeesuksen väkivaltaisista kuolemista. Johanneksen maalari on jättänyt pois kokonaan teoksestaan, sillä hän kuoli ainoana apostolina normaalisti vanhuuteen.

 

pyhan katariinan kirkko 3

Kirkon lehterikaiteessa on maalauksia apostolien ja Jeesuksen varsin väkivaltaisista kuolemista.

 

Pyhän Katariinan kirkon alttarin oikealta puolelta löytyy mustunut kasvoton Katariina Aleksandrialaisen patsas. Patsas on pelastettu aikaisemmin palaneesta puukirkosta. Erikoista patsaassa on se, että patsas esittää Katariina Aleksandrialaista. Nykyinen kirkko on pyhitetty 1800-luvulla eläneelle köyhien ja sairaiden auttajalle Katariina Sienalaiselle. Aikaisempi kirkko oli pyhitetty Aleksandrialaiselle. Nykyihmisen on vaikea tajuta, miten joku ihminen on voinut olla pyhä ja saada jopa oman nimensä mukaan nimetyn kirkon.

Kerta kaikkiaan Pyhän Katariinan kirkossa käynti oli aika erikoinen kokemus. Kirkko ei ole erityisen kaunis, mutta silti jollain tavoin erilainen tunnelmaltaan kuin ne kymmenet kirkot, joissa olen aikaisemmin käynyt.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja