Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Profeetta Elian kirkko kimaltaa kullalle - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Keskellä Suomea Ylä-Savossa sijaitsee Iisalmen kunta. Tässä pienessä kunnassa sijaitsee vehreän puiston ympäröimänä profeetta Elian kirkko. Tähdenmuotoisessa kirkosta tulee ensimmäisenä mieleen observatorio tai ainakin jokin muu kuin kirkko.

profeetta elian kirkko 2

Profeetta Elian kirkossa maalaukset ja kultaukset häikäisevät kirkkoon astujan.

 

Profeetta Elian kirkko on vuonna 1957 valmistunut ortodoksikirkko. Se on yksi Suomen lukuisista tiekirkoista, joihin pääsee vapaasti tutustumaan kesäaikaan. Tiekirkkoon voi kuka tahansa mennä hetkeksi rauhoittumaan ja ihastelemaan. Suosittelen käymään kirkossa ensi kesänä, jos vain sattuu olemaan Iisalmen tienoilla. Profeetta Elian kirkko on osittain auki myös syksyllä ja talvella.

Profeetta Elian kirkossa ihastelemista todella riittää. Lehtikultaa ei ole säästelty koristuksissa ja ikonostaasin ikonimaalaukset ovat komeita. Ikonostaasi on ortodoksikirkoissa alttarin ja kirkkosalin erottava seinä. Kirkosta löytyy Suomen laajin yhtenäinen slaavilainen kirkkomaalauskokonaisuus, joka on varsin komea.

 

profeetta elian kirkko 3

Kirkosta löytyy Suomen laajin slaavilainen maalauskokonaisuus.

 

Ortodoksikirkossa kirkkokansa seisoo jumalanpalveluksen aikana. Vain vanhuksille ja sairaille on varattu tuoleja kirkkosaliin. Käyntimme aikana kirkossa oli kyllä yllättävän paljon tuoleja, mutta ehkä ne olivat turisteja varten.

Profeetta Elian kirkossa ei lisäksi ole urkuja lainkaan, niin kuin ei myöskään yleensä missään muissakaan ortodoksikirkossa. Ortodoksit arvostavat enemmän ihmisääntä ja näin ollen kirkonmenoissa on yleensä kuoro paikalla.

 

profeetta elian kirkko 1

Kirkon ikonostaasin maalaukset ovat todella yksityiskohtaisia.

 

Profeetta Elian kirkko on oikein upea kirkko vierailtavaksi. Ortodoksikirkot ovat niin paljon koristeellisempia kuin evankelisluterilaisten kirkot. Toisenlaisen uskonnon ja kulttuurin näkeminen on myös positiivinen elämys. Toisen uskontokunnan kirkkoon mennessä kannattaa muistaa kunnioittaa heidän tapojaan. Ortodoksikirkkoon mennessä kannattaakin muistaa laittaa olkapäät peittävä paita ja pitkät housut.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja