Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Kustaa Aadolfin kirkosta suunniteltiin kivikirkkoa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kustaa Aadolfin kirkosta piti alun perin tulla kivikirkko, mutta sattuman kaupalla vielä nykyäänkin kirkko on puinen. Mitä ihmettä kirkon historiassa tapahtui?

kustaa aadolfin kirkko 1

Kustaa Aadolfin kirkosta suunniteltiin kivistä, mutta komea se on puisenakin.

 

On palattava 1700-luvun puolivälin Pohjois-Savoon, Iisalmeen. Silloin nykyisen kirkon paikalla seisoi jo toinen kirkko samalla niemellä. Ensimmäinen kirkko oli palanut salaman iskettyä kirkkoon. Toisen kirkon rakennustöissä oli hutiloitu ja se oli nyt purku-uhan alla.

Iisalmen seurakunta keräsi rahaa uuden kivikirkon rakentamiseen. Uuden kirkon rakentamiseen varatut rahat olivat seitsemän lukon takana kirkonarkussa. Rosvot kuitenkin varastivat rahat arkusta lukuisista lukoista huolimatta. Tässä on syy, miksi paikalla seisoo vuonna 1779 valmistunut puukirkko. Komea kirkko on näin puisenakin, mutta se olisi voinut olla vielä upeampi kivisenä.

Kustaa Aadolfin kirkon lehterikaiteessa on 20 Raamattu-aiheista maalausta. Kirkon oppaat kertoivat, että vaatimattomat maalaukset on maalannut 14-vuotias poika. Tätä on aika vaikea uskoa, sillä maalaukset näyttävät aivan aikuisen maalarin töiltä.

 

kustaa aadolfin kirkko 2

Kirkon lehterikaiteen maalausten kerrotaan olevan 14-vuotiaan maalaamia.

 

Kirkon erikoinen piirre on kuoriaita, joka todella on hyvin aitamainen. Kuoriaita on koristeellinen, metallista taottu. Aidassa on kirjaimet IHS eli Jeesus ihmisten pelastaja ja INRI eli Jeesus Nasaretilainen, Juutalaisten Kuningas.

 

kustaa aadolfin kirkko 4

Kustaa Aadolfin kirkon kuoriaita on korea.

 

Kustaa Aadolfin kirkosta löytyy myös kirkkomuseo, jossa esitellään kirkon vaiheita historiasta nykypäivään esimerkiksi tavaroiden avulla. Sieltä löytyy myös surullisen kuuluisa seitsemän lukon kirkonarkku.

 

kustaa aadolfin kirkko 3

Kirkon museosta löytyy tämäkin historiallinen kyltti.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja