Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/jiipeele/public_html/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 141
Teetä ja sympatiaa - Jiipeenetti - kouluikäisille tytöille ja pojille

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen ajanlaskumme alkua. Kylmät talvikuukaudet sopivat erinomaisesti tämän lämmittävän juoman nautiskeluun koulupäivien jälkeen.

Tee alkujuuret ovat Aasiassa, jossa sitä kasvatetaan tänäkin päivänä. Hollantilaiset toivat teen ensimmäistä kertaa Euroopalaisten huulille vasta 1610 jKr. Saman vuosisadan loppupuolella tee saapui myös Venäjälle ja teen tuonti Kiinasta Eurooppaan alkoi ja vakiintui. Ensimmäinen englantilainen teehuone avautui vuonna 1717 Thomas Twinningsin toimesta. Englantiaisten klo viiden tee onkin hyvin kuuluisa. Aasiassa ja Venäjällä kulutetaan myös suuria määriä teetä. 1800-luvulla englantilaiset alkoivat viljellä teetä imperiuminsa alueilla Intiassa ja Ceylonilla, joista kehittyikin varsinaisia teevaltioita.

teaceremony2

Aasiassa ja varsinki Japanissa teen valmistaminen on oikea seremonia. Japanilaisessa teeseremoniassa on hyvin tarkat säännöt Macha-teen valmistukseen. Teen tekeminen on lähes meditaatioon verrattava tapahtuma. Astioiden asento ja teen valmistaminen etenee rauhallisilla liikkeillä ja hiljaisuudessa. Jokainen liike on tarkasti harkittu ja rauhallinen. Japanilaiseen tapaan seremonia suoritetaan lattialla tai oikeammin bambumatoilla tatameilla istuen. Suomestakin löytyy muutama teehuone, jossa on mahdollista kokea aito japanilainen teeseremonia.

Teen ystävät ry:n sivuilta löytyy tämän herkun valmistusohje, jonka avulla voit viettää teekutsut kavereillesi:

  1. Esilämmitä teekulho kuumalla vedellä ja kaada vesi pois.
  2. Mittaa n. puoli teelusikallista matchaa tai 2 perinteistä bambumitallista kulhoon. Jos omistat hienon siivilän voit siivilöidä teejauheen paakkujen välttämiseksi.
  3. Kaada n. 75ml 80C-95C asteista vettä hitaasti kulhoon. Sekoita matcha bambuvispilällä tai muulla puuvispilällä.
  4. Koita käyttää nopeita ranneliikkeitä ja liikuttaa vispilää siksakkimaisesti. Vältä koskettamasta pohjaa vispilällä, sillä harjakset voivat taipua tai murtua.Sekoittaminen kestää noin 30s-1min. Valmista matchaa peittää tiheä ja kaunis teevaahto.

teaceremony3Englannissa nautitaan Afternoon Tea tai High Tea noin klo 15-17 välillä. Jos vierailee Lontoossa, niin muutamat loistohotellien kuten Ritzin tai Savoyn ravintolan High Tea tarjoilu on legendoja ja vierailemisen arvoisia paikkoja. Tosin ne vaativat hieman puketumista. Risaset farkut tai likainen T-paita ei oikein vetel niissä ympyröissä. Englantilainen klo viiden tee sisältää tietysti teetä kauniisti katettuna, mutta myös pienta suupalaa niin makeina kuin suolaisina versioina. Pienet kolmioleivät ovat oivia teen seuralaisia. Täytteeksi voi laittaa vaikka lohta, majoneesia ja kurkkua.

Leikkaa paahtoleivän tummat reunat irti

Leikkaa leivistä neliön muotoisia

Täytä leivän puolisko majoneesilla, kurkuilla ja lohella

Laita toinen leipä täytetyn päälle

Leikkaa leivät kolmioiksi

Herkullisia teehetkiä!


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja