erikoinen kerrospirtelo

(15 annosta)

 

Ainekset:

  • 3 säilykepurkkia ananasmurskaa vedessä
  • 200 g (1 pakastepussi) mustikoita
  • 500 g (1 iso pakastepussi) mansikoita
  • 2 l vaniljajogurttia
  • 1 l vaniljajäätelöä
  • 6 banaania (pirtelö onnistuu myös vähälaktoosisella tai laktoosittomallakin jogurtilla ja jäätelöllä)

 

Ohje:

  1. Sekoita ananakset nesteineen, 1/3 litra jäätelöä, 2/3 litraa jogurttia ja 2 banaania keskenään sauvasekoittimella tasaiseksi pirtelöksi. Pese/huuhtele sauvasekoitin.

  2. Sekoita toisessa astiassa mustikat, 1/3 litra jäätelöä, 2/3 litraa jogurttia ja 2 banaania samoin sauvasekoittimella tasaiseksi pirtelöksi. Pese/huuhtele sauvasekoitin.

  3. Ota kolmas astia ja sekoita siinä mansikat, loput jogurtit ja jäätelö, sekä 2 viimeistä banaania kuten edellä.

  4. Valitse mieleisesi läpinäkyvä lasi tai kippo (n. 2-3 dl suuruinen), aseta mansikkapirtelö alimmaiseksi lasin pohjalle, seuraavaksi mustikkapirtelö ja viimeiseksi, ylimmäiseksi kerrokseksi ananaspirtelö sen vetisyyden takia. Siivoa lasin reunat ja tarjoa kylmänä mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Lopputulos on onnistunut ja ilman lisättyä sokeria maukas ja sopivan makea! Pirtelön kerroksellisuus tuo sopivan haasteen valmistukseen.

 

Kuva: Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Jukolan Lintukodon kokkikerho

mantelipullat

Tarvitset:

Taikina:

  • 2 ½ dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • ½ rkl kardemummaa
  • n. 7 ½ dl vehnäjauhoja
  • 125 g voita tai margariinia

Täyte:

  • 125 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 75 g mantelirouhetta
  • 1 ½ rkl perunajauhoja

Ohje:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää muna, sokeri, suola kardemumma, jauhot ja pehmeä rasva. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte sekoittamalla notkeaan voihin sokerit, mantelirouhe ja perunajauhot.

Kauli taikina suorakaiteen muotoon. Levitä täyte reunoja myöten. Kääri levy rullalle pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rullasta noin 2 - 3 cm:n levyisiä viipaleita ja nosta ne paperivuokiin. Kohota leivonnaiset. Voitele kananmunalla. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Annoksesta saa noin 25 pullaa.

 

Kuva: Jussi Riipinen

(noin 20 kpl)

Tässä makoisa kauralastujen ohje. Ne ovat nopeita ja helppoja valmistaa, ja lopputulos on maistuvaakin maistuvampi!

kauralastut

Tarvitset:

  • 50 g voita
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna

Ohje:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Sulata rasva ja lisää siihen muut ainekset puuhaarukalla sekoittaen.

  3. Nosta taikinasta reilun teelusikan kokoisia nokareita (noin 20 kpl) leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Tarvitset 2-3 uunipeltiä, jotta nokareilla on tarpeeksi tilaa levitä. Jätä nokareiden välille noin 10 cm tilaa.

  4. Paista uunin ylätasossa noin 5 min, kunnes kauralastut ovat litteitä ja kullanruskeita. Ulkoreunaan saa tulla hieman ruskeampaa sävyä. Muista vahtia uunia koko ajan, koska nämä paistuvat nopeasti!

  5. Irrota lastut leivinpaperista esim. lastalla, kun ne ovat hieman jäähtyneet. Ja eikun suut makiaksi!

 

vinkkiVinkki!

Jos haluat hieman taiteilla, voit tehdä lastuista käyriä. Heti kun olet ottanut pellin uunista (kun lastut ovat vielä lämpimiä), siirrä lastut varovaisesti esimerkiksi lastan avulla kaulimen päälle. Jos ne eivät heti taivu, voit taivuttaa niitä varovasti. Kun lastut kovettuvat, ne ovat käyriä!

 

Kuva: Pinja Lampinen

banskupirteloTarvitset:

  • 1 l vaniljajäätelöä
  • 0,5 l maitoa
  • 1 kpl banaani
  • 2 dl vapaavalintaisia marjoja

Ohje:

  1. Anna jäätelön pehmetä huoneenlämmössä.

  2. Sulata marjat mikäli ne ovat jäisiä.

  3. Pilko jäätelö ja kuorittu banaani.

  4. Soseuta kaikki ainekset.

  5. Voit tarjoilla pirtelön korkeista laseista ja halutessasi myös koristella esimerkiksi suklaarouheella.

  6. Nauti ja kiitä Herraa iloiten!

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja