Omenapiiras on yksinkertainen sekä melko vaivaton leivonnainen ja sitä voi myös helposti muutella lisäämällä päälle kermaviili- tai muruseosta.

herkkuja hiihtolomaksi omenapiirakka

 

Tähän omenapiiraaseen kaadetaan päälle kermaviiliä ja tietysti sokeria ja kanelia. Ohje riittää yhteen piirakkavuoalliseen, mutta jos haluaa koko pellillisen, kannattaa kaksinkertaistaa määrät. Itse tein kaksinkertaisen piiraan ja laitoin omenoita noin seitsemän kappaletta, ja hyväähän siitä tuli. Jos haluaa oikein herkutella, voi päälle laittaa vaikkapa vaniljakastiketta tai jopa kermavaahtoa.

 

Omenapiiras

Tarvitset:

100 grammaa rasvaa
¾ desilitraa sokeria
1 muna
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 ½ desilitraa vehnäjauhoja

Täyte:

5-7 hapahkoa omenaa
½ – 1 desilitraa sokeria
1 ½ teelusikallista kanelia

Kermaviiliseos:

2 desilitraa kermaviiliä
½ desilitraa sokeria
1 muna
1 teelusikallinen vaniljasokeria

Valmistus:

1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina haarukkavatkaimella nopeasti tasaiseksi.

2. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Poista omenoista siemenkodat, lohko ne ja levitä kauniisti pohjan päälle. Ripottele päälle sokeria ja kanelia.

3. Sekoita kermaviiliseoksen ainekset keskenään ja kaada seos tasaisesti täytteen päälle.

4. Paista 200-asteisen uunin alatasossa noin 25-30 minuuttia.

5. Anna jäähtyä, leikkaa paloiksi ja nauti.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Kun peruskiisselin osaa valmistaa, raparperi-mansikkakiisseli onnistuu leikiten.

herkkuja hiihtolomaksi raparperi mansikkakiisseli

 

Kiisselin valmistuksessa tärkeintä on lisätä perunajauho-vesiseos ohuena nauhana ja sekoittaa hyvin. Mitä paremmin siinä vaiheessa sekoittaa, sitä sileämpää saa kiisselistä ja vähemmän tulee myös paakkuja. Koska raparperin kanssa olisi hyvä nauttia jotain maitotuotetta, tämän kiisselin pohjalle laitetaan vaniljarahkaa. Vaniljarahka tuo kivan makeuden ja täyteläisyyden tähän raikkaaseen jälkiruokaherkkuun.

 

Raparperi-mansikkakiisseli (4 annosta)

Tarvitset:

  • 2 desilitraa pienittyjä raparperin paloja
  • 5 desilitraa vettä
  • 1 ½ desilitraa sokeria
  • 3 ruokalusikallista vettä
  • 3 ruokalusikallista perunajauhoja
  • 2-3 desilitraa mansikkakuutioita
  • 1 purkki vaniljarahkaa

Valmistus:

1. Mittaa kattilaan raparperipalat, vesi ja sokeri ja keitä noin kymmenen minuuttia.

2. Sekoita vesi ja perunajauhot. Nosta kattila levyltä ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levylle ja anna kiisselin hetki kuplia. Nosta sivuun.

3. Kaada kiisselin joukkoon mansikkakuutiot ja sekoita. Jäähdytä kelmulla peitettynä.

4. Annostele rahka neljään annoskulhoon ja nosta päälle jäähtynyttä kiisseliä. Nauti heti tai anna viiletä hetki jääkaapissa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Tämä piiras on kuin tehty puolukan ja rukiin ystäville, sillä jos tätä haluaa tehdä, täytyy molempia rakastaa.

herkkuja hiihtolomaksi omena puolukkapiiras 1

 

Piiras vaikutti aluksi tosi helpolta ja nopealta, mutta lopputulos ei ehkä kuitenkaan ollut mitään lempparia. Itse voisin ehkä jatkossa harkita puolukoiden poisjättämistä. Lisäksi kaupan pakastetaikina oli liian hyvää ollakseen totta eli sen voisi kyllä ihan hyvin tehdä itsekin. Koska laitoin puolukoita vain piiraan reunoille, keskustaan jäi vain omenia ja rahkaa. Tämä keskusta olikin sitten piiraan paras osa. En kuitenkaan yhtään epäile, etteikö rukiin ja puolukan ystävät tykkäisi tästä.

 

Omena-puolukkapiiras ruispohjalla

Tarvitset:

  • ½ pakettia (500 grammaa) valmista ruistaikinaa
  • 1 purkki (200 grammaa) vaniljarahkaa
  • 2-3 omenaa
  • 1 desilitra puolukoita
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • 2 ruokalusikallista muscovadosiirappia

Valmistus:

1. Ota paketin toinen ruistaikinalevy sulamaan ja pistä loput takaisin pakastimeen. Sulata levyä huoneenlämmössä leivinpaperin päällä noin tunnin ajan. Kauli levy ohuemmaksi levyksi, kooltaan 25 x 35 cm.

2. Levitä vaniljarahka pituussuuntaan taikinan päälle noin 10 sentin levyiselle alueelle. Lohko rahkan päälle omenoita ja ripottele pintaan sokeria ja kanelia. Lisää lopuksi täytteeseen puolukat.

3. Nosta taikinanreunat täytteen päälle, niin että täyte näkyy keskeltä. Rypytä reunat ja nipistä päät yhteen.

4. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Pursota ennen tarjoilua pintaan vielä siirappia.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Nämä pilvenhattaroilta näyttävät leivokset ovat taivaallisen hyviä! Harmi vain niiden teko vaatii sitkeyttä ja kärsivällisyyttä, mutta lopussa urakka palkitaan.

herkkuja hiihtolomaksi mustikka marenkileivokset 1

 

Pohjamarengeista kannattaa tehdä riittävän isoja, jotta niihin mahtuu täytettä tarpeeksi. Vaikka marenkien ulkonäkö ei ihan onnistuisi, ei peli ole vielä menetetty, sillä loppujen lopuksihan marengista jää vain reunat näkyviin ja koristeluun panostamalla leivoksista voi saada ihan näyttäviä. Jos valkoiset marengit kyllästyttää jo, voi kokeilla värjätä valkuaisvaahdon elintarvikeväreillä. Esimerkiksi vaaleansininen tai lila voisi sopia mustikoiden kanssa.

 

Mustikka-marenkileivokset (8 kappaletta)

Marengit:

  • 2 valkuaista
  • 1 desilitra sokeria
  • ½ teelusikallista maissitärkkelysjauhoja
  • ½ teelusikallista etikkaa

Mustikkatäyte:

  • ½ purkkia (125 grammaa) maitorahkaa
  • ½ desilitraa sokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 teelusikallinen raastettua sitruunan kuorta
  • 1 ½ desilitraa kuohukermaa
  • 3-4 desilitraa pakastemustikoita

Lisäksi:

  • ½ desilitraa (paahdettuja) mantelilastuja

Valmistus:

1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri ja maissitärkkelysjauhot ja lisää seos valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon vielä etikkaa. Valmis vaahto pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa ja on kiiltävää.

2. Piirrä leivinpaperiin 8 ympyrää esimerkiksi juomalasin avulla ja käännä leivinpaperi ylösalaisin pellille.

3. Pursota valkuaisvaahtoa leivinpaperin ympyröihin vähän pienemmiksi kiekoiksi. Tasoita kiekot pikkulusikalla. Pursota sitten kiekkojen reunoille vallit siten, että keskelle jää iso kuoppa täytettä varten.

4. Paista marenkeja 125-asteisessa uunissa noin 1 tunti, kunnes marengit irtoavat hyvin leivinpaperista ja ovat rapeita.

5. Valmista mustikkatäyte sekoittamalla rahkan joukkoon sokerit ja hyvin pestyn sitruunan raastettua kuorta. Vaahdota kerma ja kääntele se varovasti rahkan joukkoon. Sekoita joukkoon vielä kaksi kolmasosaa mustikoista kohmeisina.

6. Täytä marengit jäähtyneinä rahkaseoksella juuri ennen tarjoilua, etteivät marengit vety. Ripottele vielä pinnalle koristeeksi loput mustikat ja mantelilastuja. Tarjoile heti!

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja