×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Viikonlopun jälkeen ei jaksa panostaa herkkujen laittamiseen, mutta hyvää saa myös ilman vaivaa.

syyslomaherkut 2

 

Marjamämmi on helppo, sillä raskaimman työn uuni hoitaa puolestasi. Lopputulos on makea, täyteläinen ja hieman puuromainen mämmi. Ulkonäkö ei niinkään houkuttele, mutta makuhan on tärkein! Valmiin mämmin kannattaa antaa vetäytyä hetken jääkaapissa, jotta se ehtii kiinteytyä. 

 

Aineet:

  • 1½ litraa vettä
  • 5 desilitraa puolukkasurvosta eli noin litra puolukoita
  • 2½ desilitraa sokeria
  • 2 teelusikallista suolaa
  • 5 desilitraa ruisjauhoja

 

Valmistus:

1. Mittaa vesi, puolukkasurvos, sokeri ja suola voideltuun uunivuokaan.

2. Vispilöi ruisjauhot joukkoon.

3. Kypsennä uunissa alatasolla 150 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Sekoita pari kertaa kypsymisen alkuvaiheessa.

4. Tarjoa maidon kanssa.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

Joulua vietetään ympäri maailmaa erilaisin tavoin ja perintein. Suomalaiseen joulunviettoon liittyy paljon perinteitä – vanhoja ja uudempia. Osa niitä on myös itse tehtyjä.

jouluikkuna 20

 

Joulukortti on vanha perinne, joka alkoi Englannissa 1800-luvun puolivälissä. Varhaisimmat joulukortit tulivat Suomeen Ruotsista ja Saksasta. Vanhin Suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871. Joulukorttiperinne jatkuu yhä. Nykyisinkin suomalaiset lähettävät noin 50 miljoonaa joulukorttia, vaikka sähköinen viestintä on yleistynyt.

Joulukorttien kuva-aiheet vaihtelevat. Tunnetut joulukorttitaiteilijamme Martta Wendelin ja Rudolf Koivu kuvasivat tunnelmallisissa korteissaan usein myös joulun keskeisintä sanomaa - tapahtumia jouluevankeliumista.

 

jouluikkuna 2

Etsi vanhoja kotiisi tulleita joulukortteja. Voit toki valmistaa jouluikkunan valmiiksi tuleville joulukorteillekin.

 

Riippumatta kortin kuvasta on se aina saajalleen lämmin viesti lähettäjältä. Kortti tuo mieleen yhteisiä muistoja eletystä elämästä. Muistot yhdistävät ja lämmittävät mieltä. Korteilla on tunnearvoa, minkä vuoksi niitä kannattaa säilyttää ja katsella yhä uudelleen useampana jouluna.

Voit helposti valmistaa kotiisi "jouluikkunan", johon voit asettaa rakkaimmat joulukorttisi näkyville joulun ajaksi. Kokoelmaa voit täydentää ja muuttaa halutessasi vaikka joka joulu.

 

Jouluikkunan valmistaminen

jouluikkuna 1

1. Hanki esim. elintarvikemyymälästä kaksi pakkauslaatikkoa (näkkileipäpakettien pakkaus) joiden koko on 5x36x60 cm.

 

jouluikkuna 3

2. Tarvitset kuvassa olevat kartongit, silkkipaperin, LED-kynttilän ja teippiä.

 

jouluikkuna 4

3. Tarvittavat työvälineet ja muut tarvikkeet:

  • 1. paperiliimaa
  • 2. puristimia
  • 3. sakset
  • 4. neula/harppi/puikko
  • 5. kynä
  • 6. mattoveitsi
  • 7. narua/lankaa
  • 8. LED-kynttilä
  • 9. pitkä viivain (leikkuutueksi)
  • 10. leikkuualusta (vanerilevy/laudanpätkä.

 

jouluikkuna 5

4. Etuosan valmistaminen: Piirrä laatikon valkoiselle puolelle leikattavat aukot kuvan mittojen mukaan. Aseta laatikko leikkuualustan päälle. Korota leikkuualustaa pöydän pinnasta esim. kirjapinoilla niin, että laatikon reunat ovat koholla pöydän pinnasta.

 

jouluikkuna 6

jouluikkuna 7

jouluikkuna 8

5. Leikkaa harmaasta kartongista suikaleet kuvan mittojen mukaan ja päällystä aukkojen reunat yllä olevien osoittamalla tavalla. Liimaa kaikki kapeat harmaat suikaleet samalla kertaa ja aseta laatikko tasaiselle alustalle liimattu puoli alustaa vasten kuivumaan. Laita painoksi esim. kirjoja. Reunat voit päällystää seuraavaksi leveillä suikaleilla edellisen liimauksen kuivuttua.

 

jouluikkuna 9

jouluikkuna 10

6. Leikkaa mattoveitsellä tukevaa ohjainta apuna käyttäen valkoisesta kartongista kuvan mittojen mukaiset suikaleet (ikkunan vuorilaudat) ja liimaa yllä olevan kuva mukaisesti paikoilleen. Aseta kuivumaan tasaiselle alustalle painojen alle.

 

jouluikkuna 11

7. Takaosan valmistaminen: Kavenna takaosaa 1 cm, jotta se mahtuu etuosan sisään. Katso ohjeet kuvasta!

 

jouluikkuna 12

8. Leikkaa valkoisesta kartongista tai harsopaperista reunanlevyiset suikaleet ja päällystä niillä reunat sisäpuolelta.

 

jouluikkuna 13

jouluikkuna 14

9. Piirrä laatikon vasempaan yläkulmaan kynttiläaukon paikka ja leikkaa kolmelta sivulta. Yläreuna jää saranaksi. Katso yllä oleva kuva. Pistä neulalla läppään reikä ja pujota siihen rivaksi langanpätkä. Tee samalla takaosan yläreunaan (mahdollisimman lähelle takaosan takareunaa) reiät ripustuslenkille ja tee siihen narusta ripustuslenkki.

 

jouluikkuna 15

10. Kiinnitä LED-kynttilä teipillä aukon läppään siten, että kynttilän pohjassa oleva virtakytkin ei painu sisään. Saat kynttilän palamaan esim. hämärän tullen avaamalla läpän ja painamalla teipattua kynttilää läppää vasten.

 

jouluikkuna 16

11. Keskiosan valmistus: Leikkaa sinisestä kartongista takaosan sisämitan levyinen pala, jonka pituus on noin 2 cm pidempi kuin takaosan pituus. (Keskiosa tulee yläreunastaan kaarelle laatikoiden väliin.) Leikkaa vasempaan yläkulmaan tähtikuvio (katso kohta 5). Varmista, että tähti tulee tarkasti kynttiläaukon kohdalle siten, että kynttilän liekkiosa on suunnilleen tähden keskellä. Leikkaa valkoisesta kartongista kuvan mallin mukainen "tunturisiluetti" ja liimaa se vaakasuoraan noin 40 cm korkeudelle keskiosan alareunasta.

 

jouluikkuna 17

12. Maalaa valkoisella peitevärillä tai vesiohenteisella lateksimaalilla leveää sivellintä käyttäen vaakasuorin vedoin lumimaisema. Jätä paikoin pohjan sinistä sävyä kuultamaan värin läpi. Saat maisemaan syvyysvaikutelmaa maalaamalla alaosaa hieman paksummalla värillä ja korostamalla hangen pinnan yksityiskohtia, lumisia mättäitä ja niiden aiheuttamia varjoja hangen pintaan. Anna värin kuivua ennen työn jatkamista.

 

jouluikkuna 18

13. Liimaa keskiosan tähtiaukon taakse keltainen silkkipaperipala.

 

jouluikkuna 19

14. Sommittele joulukortit keskiosaan haluamallasi tavalla. Kuvassa jouluevankeliumiin liittyvät kuvat on asetettu ylös. Voit kiinnittää kortit taustaan esim. kaksipuoleisella teipillä tai valokuvien kiinnitystarroilla. Tällöin voit halutessasi myöhemmin vaihtaa kortteja jouluikkunaasi.

 

Lopuksi yhdistä osat ja varmista osien pysyminen sisäkkäin tarvittaessa teipillä. Jouluikkunaan voi hankkia kehystysliikkeestä myös kevyen pleksilasin.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen

Vaelluskärpänen puraisi – suosittelen kaikkia kokeilemaan! Lähimetsästäkin voi löytyä seikkailu.

syysvaellus 1

 

Unelmia toteuttamaan

Olen unelmoinut Lapin luonnossa vaeltamisesta vaahtosammuttimen kokoisesta saakka. Haaveeni alkoi saada tuulta alleen, kun sain opiskelujeni myötä mahdollisuuden osallistua vaellusretkelle. Opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi Jämsän ammattiopistossa, ja valitsin ''valinnaiseksi'' oppiaineeksi luonto- ja elämystoiminnan. Tähän kurssiin sisältyi keväinen melontaretki Konneveden maisemissa ja tämä mahtava syysvaellus Lappiin.

 

syysvaellus 2

 

Tuumasta toimeen

Kurssin valinneista oppilaista luotiin kolme vaellusryhmää, joihin jokaiseen tuli opettaja oppaaksi. Minun ryhmässäni oli viisi opiskelijaa ja opas. Lähdimme suunnittelemaan reittiä – aikarajana oli kuusi päivää vaellettavaksi, viisi yötä nukuttavaksi. Suunnittelimme reitin Kiilopäältä Raja-Jooseppiin. Teimme yhteisen ruokasuunnitelman, sillä jouduimmehan itse kantamaan jokaisen ruoanmurusenkin mukanamme. Yöpaikat suunniteltiin – teltat, autio- ja varaustuvat sekä laavut tulivat tutuksi. Rinkat pakattiin ja vaelluskengät vedettiin jalkaan – matka sai alkaa!

 

syysvaellus 3

 

Reissun kohokohtia

Yövyimme Ivalossa seurakunnan omistamassa rakennuksessa – Uusijoella. Vietimme siellä kolme yötä ennen maastoon lähtöä. Yksi noista kolmesta yöstä oli niin sanotusti "ylimääräinen", sillä jouduimme viivästyttämään lähtöä myrskyn vuoksi. Näiden kolmen päivän aikana vierailimme Koilliskairan luontokeskuksessa, Kaunispään tunturin huipulla sekä kappas – PTK:n Tievatuvalla!

 

syysvaellus 4

 

Uusijoella vietettiin myös itse vaelluksen jälkeen kaksi yötä. Huolsimme varusteitamme ja tietenkin itseämme – oli mahtava tunne päästä saunaan viiden eräpäivän jälkeen. Vaeltaminen erämaassa on rankkaa sekä henkisesti että fyysisesti, mutta ennen kaikkea se on kasvattava ja vahvistava kokemus. Kaiken hiljaisuuden keskellä ei voi kuin kiittää kaikesta siunauksesta.

 

syysvaellus 5

syysvaellus 6

syysvaellus 7

 

Kuvat: Milla Suuronen

Korvapuusti on helppo tehdä tavallisesta pullataikinasta. Pullan leipomisessa kannattaa muistaa kuitenkin pari niksiä.

korvapuustipaiva 1

 

Pullaa leipoessa raaka-aineiden kannattaa olla huoneenlämpöisiä, eli hiiva, kananmunat ja rasva on otettava noin puoli tuntia ennen lämpenemään.

 

korvapuustipaiva 2

 

Toiseksi taikinaan tuleva maito kannattaa lämmittää kädenlämpöiseksi esimerkiksi mikroaaltouunissa. Jos maidon laittaa taikinaan liian kylmänä tai kuumana, hiiva ei toimi oikein ja pullat jäävät likilaskuisiksi.

 

korvapuustipaiva 3

 

Kolmanneksi jauhojen määrä on tärkeä pullaa leipoessa. Jauhoja kannattaa lisätä taikinan joukkoon vähitellen. Taikinassa on tarpeeksi jauhoja, kun taikina ei tartu käsiin tai leivontakulhon reunaan.

 

korvapuustipaiva 4

 

Tällä reseptillä syntyvät korvapuustit:

 

Pullataikina:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 15-16 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150 g margariinia tai voita

Täyte:

  • margariinia tai voita
  • kanelia
  • sokeria

Voiteluun:

  • kananmuna

 

korvapuustipaiva 5

 

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi esimerkiksi mikroaaltouunissa tai kattilassa. Kaada maito leivontakulhoon ja sekoita hiiva joukkoon haarukkavatkaimella. Lisää myös kananmuna, sokeri ja kardemumma.

2. Vaihda haarukkavatkain sähkövatkaimeen, jossa on taikinakoukut. Lisää taikinaan pikkuhiljaa jauhoja ja sekoita sähkövatkaimella.

3. Kun jauhoja on jäljellä noin puolet, lisää taikinaan voi tai margariini. Jatka taikinan alustamista käsin. Pidä toisella kädellä kulhosta kiinni ja sekoita samalla toisella kädellä. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita ne taikinan joukkoon.

4. Taikinassa on sopivasti jauhoja, kun taikina ei tartu käsiin tai kulhon reunaan. Peitä silloin taikina leivinliinalla ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi.

5. Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli sen jälkeen taikina levyksi ja voitele levy ohuelti voilla tai margariinilla. Ripottele päälle kanelia ja sokeria.

6. Kääri taikinalevy rullalle ja leikkaa rullasta samankokoisia viipaleita. Asettele viipaleet uunipellille, jossa on leivinpaperi. Paina viipaleita päältä kahdella sormella. Näin kierteet pullistuvat kummaltakin puolelta pullaa.

7. Kohota pullia noin 20 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja laita ne 225°C uunin keskitasolle. Korvapuustit kypsyvät noin 10 minuutissa.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja