Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

teoria katherinestaYhdysvaltalainen kirjailija John Green tunnetaan parhaiten menestyksekkäistä Tähtiin kirjoitettu virhe ja Arvoitus nimeltä Margo -romaaneista. Romaaneihin perustuvat elokuvat on nähty myös Suomessa.

Menestyksen myötä myös hänen aiempia romaanejaan on alettu kääntää suomeksi. Tuorein suomennos on toukokuussa ilmestynyt Teoria Katherinesta. Kirja on ilmestynyt jo 10 vuotta sitten englanniksi.

Teoria Katherinesta on perustuksiltaan hyvin samanlainen kuin kirjailijan aiemmin suomennetut teokset. Päähenkilöt ovat nuoria, mutta aikuisuus häämöttää vielä kaukana.

Aiemmista romaaneista tuttuun tapaan kirja porautuu syvälle hahmojen pään sisään. Toiminnan lisäksi tärkeitä ovat ajatukset ja tunteet.

Tämän yksityiskohdan monet kirjailijat sivuuttavat olankohautuksella. Green sen sijaan tarttuu siihen ja luulen, että juuri sen vuoksi hänen kirjansa ovat suosionsa ansainneet.

Tuoreen kirjan pääosassa on ihmelapsi Colin. Hän rakastaa asioiden ulkoa opettelua ja uskoo vielä jonain päivänä tekevänsä jotain, joka jää historian kirjoihin.

Colinin ainoa heikkous on tytöt. Hän on 19 kertaa rakastunut Katherineen: joka kerta samannimiseen, mutta ei samaan tyttöön. Yksityiskohta on koominen, mutta oikeastaan vielä hauskempaa on lukea Colinin rakkaustarinoita.

Viimeisin Katherine jätti Colinin kesän alussa. Se romahdutti pojan täysin. Hänen kaverinsa tarjoaa vastalääkkeeksi päämäärätöntä ajomatkaa halki Yhdysvaltojen.

Matkalla Colin päättää luoda teorian: täytyy olla mahdollista tieteellisesti osoittaa, kuinka kauan rakkaussuhde kestää. Teoria toimii niin kauan kunnes hän tapaa Lindseyn.

Teoria Katherinesta on pohjavireltään täyteen huumoria ladattu. Kirja on kesäisen hauska ja ennemminkin kevyt kuin raskas.

Aiempiin osiin verrattuna kirja on positiivisempi ja selkeämpi. Kirjaan sisältyy jopa varsin suora opetus: nero hukkuu historiaan, mutta hyvä tarina jatkaa elämää. Yleensä kirjan sanoman tulkitseminen on jäänyt lukijan harteille.

Muissa kirjoissa kirjoitustyyli on arvoituksellisempi ja kirjan myötä on käyty koko tunneskaala lävitse. Niitä jäin kaipaamaan yltiöpositiivisessa tuoreessa kirjassa.

5 starJohn Green
WSOY 2016
328 sivua

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja