Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

tatu ja patu etsivina tapaus puolittajaKuurnan perhettä kohtaa kummallinen tapahtumasarja: isä Kuurnan pihvi löytyy jääkaapista puolitettuna, Pinja Kuurna herää puolikas meikki naamallaan, Veeti Kuurnan farkut puolittuu ja vieläpä Niko Kuurnan kännykänkuorikokoelma löytyy puolikkaina. Tatun ja Patun on ryhdyttävä etsiviksi ja ratkaistava tämä omituinen puolittajan tapaus. Mikä on salaperäisen puolittajan seuraava kohde? Ehtivätkö terävät etsivät Tatu ja Patu selvittää tapauksen ennen kuin mitään ratkaisevaa puolittuu?

Kirja on ihan ensimmäiseltä sivulta asti kuin jokin perinteinen dekkari. Siinä on kaksi salamyhkäistä etsivää, joilla on perinteikkäät etsivän asut eli kulahtaneet huopahatut ja virttyneet takit. Tatu ja Patu hankkivat jopa oman toimistohuoneen, joksi saa kelvata kerrostaloyhtiön pihan leikkimökki.

Kun etsivät saavat kutsun Aada Kuurnan syntymäpäiville, he pukeutuvat valeasuihin, jotta eivät herättäisi huomiota. Minua nauratti, kun Patu tilaa syntymäpäivillä keijuprinsessa-asuisena jäätelöä sanomalla: ”Tuplapallo jätskiä, muru. Älä pistä nonparelleja, mutta suklaakastikkeen kanssa ei tarvitse säästellä.” Siinä menee kyllä heidän huomiota herättämättömyytensä.

Etsivät pistävät merkille kaiken vähänkin kummallisen. Patu jopa tenttaa 5 kuukautta vanhaa Veeti Kuurnaa, mutta eipä tietenkään saa tältä vastauksia.

Kirjasta löytyy myös jännitystä, kun ulkona taivas synkkenee ja alkaa sataa ja yhtäkkiä Tatu lyyhistyy maahan. Mitä Tatulle on tapahtunut? Pian tämän jälkeen näyttää siltä kuin etsivät olisivat vanhentuneet vain muutaman tunnin aikana, sillä heille kasvaa parransänget.

Sänkien lisäksi kirjasta löytyy muutakin humoristista. Kirjan tekstin vertaukset ovat hauskoja, kuten esimerkiksi: ”Hänen leukansa loksahti auki kuin häkin luukku hamsterin vapaapäivänä.” Välillä, kun tällainen tuli vastaan, jouduin hetken miettimään, että mitä ihmettä. Jo pelkästään niiden outouden takia ne ovat hauskoja.

Kirjan lopussa syyllinen tietysti paljastuu monen mutkan kautta ja hän saa selittää, miksi puolitti kaiken. Syy puolittamiseen on oikeastaan paljon fiksumpi kuin alun huumorin perusteella voisi luulla.

Suosittelen kirjaa ihan kaikenikäisille. Kirjassa on tosi upeat ja tarkasti piirretyt kuvat, jotka tuovat kirjaan ehkä hieman sarjakuvamaisen vaikutelman puhekuplineen. Kirja sopii siksi myös ääneen luettavaksi.

Annan kirjalle 5/5 tähteä, sillä se on vauhdikas, humoristinen ja myös jännittävä. Sen monet pienet hyvät asiat tekevät siitä loistavan kokonaisuuden.

5 starAino Havukainen ja Sami Toivonen
Otava 2016
31 sivua

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja