Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

lomasankarit

 

Taavi Vartia ohjasi viime kesänä Kreikassa Kosin saarella elokuvan, joka on monella tapaa suomalaisten elokuvien mittakaavassa ainutlaatuinen. Elokuva on ensimmäinen kokonaan Kreikassa kuvattu kotimainen elokuva ja siinä nähdään Hollywood-elokuvien tapaan paljon toimintakohtauksia.

Elokuvan päähenkilö Toni lomailee uusperheensä kanssa aurinkoisessa Kreikassa. Hän ei ole tottunut vielä elämään uusien velipuoliensa kanssa ja siksi lomailu ei häntä kiinnosta. Loma tosin muuttuu huomattavasti mielenkiintoisemmaksi, kun Toni ihastuu paikalliseen tyttöön, Adrianaan. Adriana siepataan kesken heidän treffiensä ja näin saa alkunsa huima seikkailu. Luvassa on siis mönkijällä kaahailua Kreikan kapeilla teillä, vesiskootterilla huristelua ja sukeltamista.

Ensimmäistä kertaa kun kuulin Kreikassa kuvattavasta Lomasankarit-elokuvasta mieleeni tuli väistämättä ruotsalainen lastenelokuva Lasse Kreikassa. Kummassakin elokuvassa kuvauspaikkana on Kreikka ja päähenkilönä tytöistä haaveileva poika. Lassen perhekin on yllättävän samanlainen kuin Lomasankarien Tonin – erityisesti elokuvan perheen isä ja äiti ovat kuin kopioita ruotsalaisesta elokuvasta. Onneksi sentään elokuva ei osoittautunut juoneltaan ruotsalaiselokuvan kopioksi, vaan se tarjoaa omaperäisen juonen.

Lomasankarien toimintakohtaukset ovat harvinaisia suomalaisissa elokuvissa. Vedenalaisia sukelluskohtauksia ja vauhdikkaita takaa-ajoja on suomalaisissa elokuvissa vähän. Kohtauksia on viihdyttävä katsoa. Ainoa ongelma on, että suomalaisten kokemattomuus toimintakohtauksissa näkyy. Kohtaukset ovat turhan pitkiksi vedettyjä ja ne jäävät lopultakin varsin vaatimattomiksi.

Elokuvan päähenkilöä, Tonia, näyttelee Nuutti Konttinen. Konttinen on aiemmin esiintynyt tänä vuonna ensi-iltansa saaneessa Muutoksii-elokuvassa ja Ihan sama -tv-sarjassa. Näiden myötä Konttinen on noussut jonkinlaiseen nuorisoidolin asemaan. Konttisen saavuttama idolin asema näkyy elokuvassa: Konttinen heittää paitansa nurkkaan joka toisessa kohtauksessa päästäkseen esittelemään kroppaansa. Konttinen toimii selvästi elokuvan vetonaulana, joka houkuttelee elokuvaan nuoria katsojia. Itseäni kuitenkin Konttisen pullistelu lähinnä ärsytti.

Konttisen ja hänen velipuoliaan näyttelevien Veikka Vainikan ja Emil Aunon vuorosanat kummastuttivat elokuvaa katsoessa. Monessa muussakin lastenelokuvassa lapsinäyttelijöiden vuorosanat ovat keinotekoisia. Ne eivät tunnu istuvan roolihenkilön suuhun ja tuntuvat ulkoa opetelluilta. Valitettavasti tämä tunne oli myös Lomasankareita katsoessa.

Toinen ongelma on se, että elokuvassa puhutaan rinnakkain suomea, englantia ja kreikkaa. Suomalaisnäyttelijöiden englannin kieli ylsi parhaimmillaankin vähän Kimi Räikkösen englantia paremmaksi. Tämä ongelma ei koskenut vain lapsinäyttelijöitä, vaan myös aikuisia.

Lomasankarit saa ensi-iltansa perjantaina 31.10.2014.fi-7

4 starTaavi Vartia
Yellow Film & TV
Kesto 1 h 26 min

 

lomasankarit 1

lomasankarit 2

lomasankarit 3

 

Kuvat: Mika Orasmaa © 2014 Yellow Film & TV

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja